**resepi ni saya dapat dari kakak senior
saya.dan saya cuba jejak kakak yg bagi resepi kat kakak senior saya tu
berdasarkan gambar yang di attached kan. Hehehe.tu dia ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
**TAPI saya taip kaedah yang saya pilih n mampu je.mahu
lebih detail sila jenguk blog beliau ea.
Bahan Dasar: (loyang bulat 8 inci)
- 300gm biskut oreo – di buang cream nya
- 75gm mentega cair
- 500gm Cream chesse
- 110gm gula castor
- ½ tbsp esen vanilla
- 2 biji telur
- 150ml whipping cream
- 1tbsp lemon juice
- 20 keping biskut oreo di patah 4
Kaedah:
- · Dasar kek- Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair.tekan dan padat kesemuanya dalam acuan.bakar selama 15minti dengan suhi 160c.angkat dn ketepikan.
- · Pukul keju krim dan gula hingga sebati,masukkan esen vanilla dan telur satu persatu kemudian masukkan whipping cream dan lemon juice.putar hingga sebati.
- · Masukkan biskut oreo yang di patah-patahkan tadi dan gaul rata.
- · Tuang kesemuanya dalam Loyang
- · Bakar pada suhu 150c dengan kaedah water bath (semasa bakar chesse kek,anda perlu letak sedulang air di bawah acuan kek.ditindan.bkan rak lain-lain.n lapik Loyang chesse dengan aliminium foil utk elak air masuk) selama 45-50minit.
- · Tutup oven dan renggangkan pintu.biar kek dalam oven selama sejam
- · Longgarkan keliling kek guna pisau.
- · Untuk jaga kualiti rase dan bau kek.wrapping Loyang dan chill kan maks 4 jam or semalaman
Komen haninahalim :
rase kek memang meletop
uollz.dengan chesse,oreo lagi.buat penggemar chesse mcam family saya kek ni
sangat-sangat MENGUJAKAN dan wajib masuk dalam kek chesse pilihan..rase chesse
dan oreo mencair dalam mulut.fuhh ~_~”
No comments:
Post a Comment